Tuesday, December 1, 2009

Το αίτημά μας

Το καλοκαίρι του 2009, 280 μόνιμοι ή καλοκαιρινοί κάτοικοι της Ουρανούπολης υπέγραψαν το παρακάτω αίτημα:

Προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής

ΑΙΤΗΜΑ

για τη διευθέτηση και ανάδειξη της παραθαλάσσιας διαδρομής Πύργου Ουρανούπολης – Μονής Ζυγού

Η περιοχή της Ουρανούπολης ανήκει στη ζώνη που είναι χαρακτηρισμένη ως «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» με την απόφαση 1964/10-12-1991 του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης.

Η διαδρομή από τον Πύργο του Ανδρόνικου μέχρι τη Μονή Ζυγού στα σύνορα του Αγίου Όρους είναι επιπρόσθετα χαρακτηρισμένη ως «αρχαιολογικός περίπατος» με απόφαση Υπουργού Πολιτισμού το 1999.

Η διαδρομή αυτή αποτελεί την εισαγωγή στο αγιορείτικο τοπίο και μοναδικό χώρο ήπιου περιπάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Σήμερα αποτελεί τοπίο σκονισμένο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και λασπωμένο κατά τους χειμερινούς, δρόμο δύσβατο και δυσάρεστο για τους πεζούς, πεδίο παρόδιων αυθαιρεσιών, χώρο στάθμευσης λεωφορείων. Προσβάλλει παρά αναδεικνύει τον πολιτισμό μας.

Καλούμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

* να αναγνωρίσει αυτή τη διαδρομή ως ευκαιρία ανάδειξης του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής και
* Να προβεί στην ποιοτική και πρότυπη διαμόρφωσή της σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού, τη σχετική προμελέτη του 2008 που συνέταξε η 10η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και αφού τηρήσει τις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης.

Ζητούμε ειδικότερα

* να εφαρμοστούν καινοτόμες λύσεις έτσι ώστε να αποτρέπονται οι υψηλές ταχύτητες των οχημάτων και να διασφαλίζεται η κατά προτεραιότητα κίνηση πεζών και ποδηλάτων,
* να δημιουργηθούν χώροι ανάπαυσης και θέας και να υπογειοποιηθούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών.



Ουρανούπολη, Ιούλιος 2009

Ακολουθούν 280 υπογραφές κατοίκων της περιοχής

No comments:

Post a Comment